İzmir Ödemiş’i çok kişi bilir ama Ödemiş’in tarih ile içi içe olan, tam bir kültür mirası kasabası BİRGİ, yeni yeni tanınmaya başladı.
BİRGİ, İzmir’e 110 kilometre, Ödemiş merkeze 10 kiometre mesafede, Bozdağ eteklerinde tarihi bir kasaba.
14. yy da Aydınoğulları tarafından fethedilmiş, geçmişinde ise, Lidya Krallığı, Pers Egemenliği, Bergama Krallığı, Bizans imparatorluğu var. 2012 de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine eklenmiş.
Kasabada görülecek en önemli yerlerden biri, Çakıroğlu Konağı. 18 .yy da deri tüccarı Şerif Ali tarafından yaptırılmış, 1975 de kamulaştırılıp, restore edilmiş ve 1995 de müze yapılmıştır.
Konakta en dikkat çeken Şerif Ali Ağa’nın İzmir ve İstanbullu olan eşleri için yaptırmış olduğu karşılıklı odalardır. Bu odaların özelliği, eşlerinin memleket özlemi çekmemeleri için oda duvarlarına yaptırmış olduğu İstanbul ve İzmir manzaralarıdır. Ayrıca bütün odaların tavanları basık olup tavanlarda ege bölgesinde yetiştirilmiş olan bütün sebze ve meyveler ahşap boyama tekniği ile resmedilmiştir.
Çakıroğlu konağından başka görülmesi gereken diğer bir kültür mirası, Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, diğer adıyla Ulu Camii.
Diğer görülecek yer, Sultan Şah diye anılan Ümmü Sultan Türbesidir.
Ayrıca, Aydınbeyoğullarının üçüncü hükümdarı Umur Bey’in de anıtını görebilirsin. Tüm bunların yanında, köy kahvesinde çayınızı yudumlayıp dinlenebileceğiniz, Tarihi Meydan Kahvesi köyün merkezindedir.
Birgi’de konaklamak isterseniz Cemile Sultan Butik Otel ve Saliha Hanım Taş Konak ı tercih edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment