Bugünkü gezimiz Gölyazı’ya. Gölyazı, Bursa- İzmir yolunun üzerinde bulunan Uluabat ( Apollont) Gölünün kenarında şirin bir belde. Tarihi bir belde, Apollon Kralığının merkezi olarak biliniyor.
Gölyazı’ ya nasıl gidilir? Gölyazı, Bursa’ya İzmir yolu üzerinde yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta ve yoldan Gölyazı tabelasını takip ederek içeriye 4 kilometre kadar giriliyor.
Gölyazı sokakları müsait olmadığından, otel müşterisi ve orada oturanların araçları dışında araç girişi yasak. Beldeye 2 kilometre kala, araçlar park yerine bıraklıyor ve ücretsiz otobüslerle Gölyazı’ya ulaşılıyor.
Gölyazı, göl kenarında küçük bir balıkçı beldesi. Gölden Turna, Sazan ve Yayın balıkları çıkıyor. Bu köyde kadınlar da erkekler de balıkçılık yapıyor, sokakta oturup balık ağı ören kadınlara rastlayabilirsiniz.
Gölyazı , eski adı Apolyont olan eski bir rum köyü. Gölyazı da toplam 8 küçük ada mevcut ve bunlardan en büyüğü Halilbey Adası.
Gölyazı aynı zamanda kuşlar için önemli bir adres. Yavrulama döneminde Manyas Gölü’nde konaklayan göçmen kuşlar, balık bolluğu nedeniyle beslenmek için Ulubat Gölü’ne geliyor. Bu açıdan burası da bir göçmen kuş cenneti. Zaten burada her yıl da Leylek Şenlikleri yapılıyor.
Gölyazıda görülmesi gereken yerler? ; Gölyazı çok büyük bir yer değil, gezmesi çok zaman almıyor. Köye girişte solunuzda kalan Aziz Panteleimon Kilisesi, Gölyazı Kültür Evi , Göl Yazıevi ve yaklaşık 700 yıllık Ağlayan Çınar.
Gölyazı da birşeyler yemek için iki ana seçenek var; göl kenarında ya tatlı su balığı , turna,sazan , yayın yiyeceksiniz ya da gözleme yiyeceksiniz.
Gölyazı’dan eve dönerken mutlaka, leziz köy ekmeği ve sepet peyniri almaya unutmayın..
Konaklamak için ise, Faik Bey Konağı bize göre bir numara diyebiliriz. Zaten booking.com değerlendirmesi de 7.9 .Fakat, sadece birkaç odası olduğu için mutlaka önceden rezervasyon gerekiyor.
Faik Bey Konağı , 150 yıldan fazla bir süre tarihe şahitlik etmiş, farklı din ve kültürlere ait hayatlara ev sahipliği yapmış ve bu hayatların anılarını bünyesinde barındıran bir konak. Faik Bey Konağı 1924 yılında gerçekleşen mübadele ile Rum sahiplerinden ayrılarak, Selanik’den göç eden Faik Bey yeni yuvası olmuş .
Gölyazı çeşitli yerli dizilere de ev sahipliği yapmış. Güneşi Beklerken Dizinin ilk bölümleri Bursa Gölyazı’da çekilmiş. Keza, Kara Para, Aşk’ında bazı bölümleri Gölyazı çevresinde çekilmiş. 2007 de çekilen Eksik Etek ‘in çekimleri de burada gerçekleştirilmiş.